Siirry sisältöön

Rakennetun ympäristön valvonta 

Rakennusvalvonnan yksi keskeinen tehtävä on valvoa rakennetun ympäristön tilaa jatkuvasti, erityisesti sen siisteyttä ja turvallisuutta. Tämä jatkuva valvonta tapahtuu nimensä mukaisesti säännöllisesti, esimerkiksi katselmusten yhteydessä. Havaittaessa epäsiisteyttä tai turvallisuuspuutteita, rakennusvalvonta voi tarpeen vaatiessa ottaa yhteyttä alueen haltijaan ja huomauttaa heitä alueen haltijan vastuista sekä korjaamaan havaitut ongelmat. 

Lisäksi kuntalaisten tekemät toimenpidepyynnöt ja ilmoitukset havaitsemistaan epäkohdista ovat osa tätä jatkuvaa valvontaprosessia. Palautetta voi antaa ottamalla yhteyttä rakennusvalvontaan.

Toimenpidepyyntö tai ilmianto

Mikäli huomaat rakennettuun ympäristöön liittyvän ongelman ja haluat tehdä toimenpidepyynnön tai ilmiannon, seuraa alla olevia ohjeita. Ongelma voi olla esimerkiksi alue, jossa on havaittu epäsiisteyttä tai turvallisuuspuutteita.

Toimenpidepyynnön tai ilmiannon voi lähettää kunnan rakennusvalvontaan kirjeitse tai sähköpostitse. (kts. Hallintolaki 19 § Asian vireillepano)

Toimenpidepyynnössä tai ilmiannossa tulee ilmoittaa seuraavat tiedot:

  • pyynnön tekijän tai ilmiantajan nimi sekä yhteystiedot
  • valvottavan kiinteistön osoite ja muut tarvittavat yksilöintitiedot
  • vaaditut toimenpiteet asian yhteydessä
  • perustelut vaatimukselle
  • tieto siitä, millainen yhteys pyynnön tekijällä tai ilmiantajalla on asiaan (esim. naapuri, ohikulkija tai jokin muu).

Rakennusvalvonta ei käsittele nimettömiä pyyntöjä tai ilmiantoja, ellei kyseessä ole poikkeuksellinen tilanne, jossa valvottava intressi on merkittävä.

(kts. Hallintolaki 16 § Asiakirjan sisältö sekä Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 7 § Viranomaiselle toimitetun asiakirjan julkiseksi tuleminen)

Kunnan toiselle viranomaiselle lähetettyjä nimettömiä kirjelmiä, joita tämä viranomainen toimittaa rakennusvalvontaan, ei myöskään tutkita.

Toimenpidepyynnöt ja ilmiannot jaotellaan valvottavien intressien merkittävyyden mukaan. Mikäli asia on merkittävä yleisen edun kannalta, siihen voidaan puuttua kenen tahansa tekemän pyynnön tai ilmiannon perusteella. Rakennusvalvonta voi myös toimia omien havaintojensa perusteella, vaikka asiasta ei olisi tehty ilmoitusta. Toisaalta, jos kyseessä on naapuriasia, joka vaikuttaa vain yhteen naapuriin, valvontatoimenpiteet aloitetaan vain sellaisen tahon ilmoituksesta, jolla on valitusoikeus tontille myönnettävästä luvasta. (kts. Rakentamislaki 179 § - 183 § Valitusoikeudet)

Mikäli toimenpidepyynnön tekijä tai ilmiantaja ei pysty tekemään pyyntöä tai ilmiantoa kirjallisesti vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi, rakennusvalvonta voi hyväksyä pyynnön tai ilmiannon suullisesti. Tällöin kyseisen henkilön on annettava tarvittavat tiedot, jotka rakennusvalvonnan viranhaltija tai työntekijä kirjaa ylös asiakirjaan.

Rakennusvalvonnalle toimitettu kirjallinen toimenpidepyyntö tai ilmianto tulee julkiseksi heti sen saavuttua rakennusvalvontaan. (kts. Hallintolaki 20 § Asian vireilletulo) Mikäli rakennusvalvonta aloittaa valvontatoimenpiteet paikalla käynnin ja muiden selvitysten perusteella, liitetään kopio toimenpidepyynnöstä tai ilmiannosta valvottavalle lähetettävään kehotukseen tai tarkastuslausuntoon.

 

päivitetty viimeksi: 15.04.2025 10:35