Utajärven kirjastossa voi käydä tekemässä hyviä lainoja, lukea lehtiä, tutustua erilaisiin näyttelyihin tai vaikkapa pelata lautapelejä! Utajärvi kuuluu OUTI-kirjastokimppaan. Kirjastosta löytyy noin 24 000 niteen laajuinen kokoelma lasten, nuorten ja aikuisten kirjoja. DVD-elokuvia, CD-levyjä sekä äänikirjoja kirjaston kokoelmissa on n. 4000 nidettä. Kirjaston lehtisalissa voi tutustua yli 80 tilattuun sanoma- ja aikakauslehteen. Lisäksi lainattavissa on sähkönkulutusmittari ja erilaisia liikuntavälineitä. Asiakkaiden käytössä on myös Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yhteinen e-kirjasto, joka sisältää mm. e-kirjoja, e-äänikirjoja, musiikkia, e-lehtiä ja elokuvia. Utajärven kirjastosta voi lainata myös lukuesteisille tarkoitettuja Celia-äänikirjoja tai hankkia tunnukset Celia-kirjaston äänikirjapalveluun. Asiakkaiden käytettävissä on kolme tietokonetta, joista yksi on varattu tiedonhakuun OUTI-tietokannasta. Kirjastossa on mahdollisuus tulostaa, skannata ja ottaa kopioita. Tulosteista ja kopioista peritään maksu. Asiakkaiden käytössä on myös neljä kiinteää iPadia sekä kaksi iPad-tablettia, joita voi lainata kirjaston tiloissa käytettäväksi. Tableteilta voi mm. lukea e-lehtiä tai selata nettiä. Kirjaston eteisessä on Tuo ja vie -kierrätyshylly, johon asiakkaat voivat tuoda omia kirjojaan ja lehtiään sekä ottaa luettavaa itselleen. Kierrätyshyllyyn ei saa tuoda tietosanakirjoja eikä kirjaston poistokirjoja. Kirjastoon on sijoitettu kotiseutuarkisto. Sofian Kammari on kirjaston näyttelytila, jossa kuukausittain vaihtuvat mielenkiintoiset ja monipuoliset näyttelyt. Tilan varaamisesta omaa näyttelyä varten voi tiedustella kulttuurituottaja Antti Viitalalta puh. 040 6430920 Sofian Kammari on myös asiakkaiden varattavissa käytettäväksi kirjaston aukioloaikoina erilaisiin tilaisuuksiin. Tilan varaamisesta ei peritä maksua.
Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten. Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.
Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.
Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja. Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.
Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä. Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi. Laki yleisistä kirjastoistahttps://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161492
Hae ja varaa aineistoa sekä uusi lainoja OUTI-verkkokirjastossa. Verkkokirjastossa voit myös mm. maksaa kirjastomaksut, katsoa lainahistoriaasi ja muuttaa yhteystietosi.
Siirry verkkoasiointiin
Utajärven kirjasto sijaitsee Utajärven kirkonkylällä. Kirjasto toimii osittain omatoimikirjastona. Kirjastorakennuksen on suunnitellut arkkitehti H. Pyykkönen Suomussalmelta ja se on valmistunut vuonna 1987.
Koulutie 1 91600 UTAJÄRVI
Kirjaston asiakaspalvelu +358504440029 Kirjaston vastuuhenkilö +358504437583
kirjasto@utajarvi.fi
Kirjasto Facebookissa
Henkilökunta paikallaMaanantai 11:00 - 18:00 Tiistai 11:00 - 16:00 Keskiviikko 11:00 - 16:00 Torstai 11:00 - 18:00 Perjantai 11:00 - 16:00 Omatoimikirjasto käytettävissä joka päivä 9.00 - 21.00