Jokaiselle oppilaalle järjestetään hänen tarvitsemansa tuki, jotta hän voi opiskella ja oppia. Jokaisen oppilaan tarpeet ovat yksilöllisiä, joten tuen muotojakin on erilaisia.
Oppilaanohjauksella edistetään oppilaiden koulutyön onnistumista, opintojen sujumista sekä koulutuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. Opinto-ohjaajan ohella jokaisen opettajan tehtäviin kuuluu ohjata oppilasta opiskelussa ja oppimistaidoissa ja ehkäistä opiskeluun liittyviä ongelmia ennalta. Oppilaanohjaus tarkoittaa myös oppilaan itseluottamuksen, persoonallisuuden kasvun, kehityksen ja osallisuuden tukemista. Ohjaus on erityisen tärkeää koulunkäynnin nivelvaiheissa eli siirryttäessä koulusta toiseen. Alakoulussa oppilaanohjausta toteutetaan yleensä muun opetuksen ja toiminnan yhteydessä. Yläkoulussa oppilailla on oppilaanohjaustunteja, joilla käsitellään opiskelutaitojen ja itsetuntemuksen lisäksi jatko-opintomahdollisuuksia, ammatteja ja työelämää. Jokainen oppilas saa myös henkilökohtaista neuvontaa yksin tai pienryhmässä.
Oppilaan asioita hoitaa ensisijaisesti luokanopettaja tai luokanvalvoja. Esimerkiksi oppilaalla ilmenevistä ongelmista kotiin ottaa yhteyttä ensimmäiseksi luokanopettaja tai luokanvalvoja. Muita oppilashuoltoon liittyvien asioiden asiantuntijoita koululla ovat opinto-ohjaaja, erityisopettajat, koulukuraattori, Etsivä nuorisotyöntekijä ja rehtori.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut tuottaa Utajärven kunnan alueella Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde). Lisätietoja palveluista voit lukea tästä linkistä: Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto - Pohde
Utajärven koulu- ja opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot tästä linkistä.
Koulukuraattori on koulun sosiaalityöntekijä, jonka työ painottuu yläkoulun oppilaisiin. Lukiolaisia ja alakoulun oppilaita hän ottaa vastaan tarvittaessa. Koulukuraattorin työaika on kaksi työpäivää (ma-ti) viikossa.
Koulukuraattoriin voi ottaa yhteyttä
Koulukuraattorin puoleen voi kääntyä, jos on esimerkiksi
Koulukuraattorin työnkuva koostuu suurimmaksi osaksi kahdenkeskisistä luottamuksellisista keskusteluista oppilaan kanssa mm. koulunkäyntiin, sosiaalisiin suhteisiin ja vapaa-aikaan liittyvissä kysymyksissä ja välittää tietoa saatavilla olevista palveluista.
Terveyskeskus kutsuu oppilaat kotiin lähetettävällä kutsulla oppilaiden terveydenhuoltoon kuuluviin terveystarkastuksiin. Oppilas huolehtii itse terveystarkastukseen menemisestä ja pyytää siihen luvan oppitunnin opettajalta.Hammashuollosta tulee hammastarkastuksiin kutsut kotiin. Oppilas huolehtii itse hammashoitolaan menosta ja pyytää siihen luvan oppitunnin opettajalta.
Koulun oppilashuollon tukena on myös etsivä nuorisotyöntekijä.
Etsivä nuorisotyö tarjoaa 15-29-vuotiaille nuorille vapaaehtoisuuteen perustuvaa ohjausta ja neuvontaa. Tavoitteena on tukea erityisesti niitä nuoria, jotka ovat työn tai koulutuksen ulkopuolella tai he ovat vaarassa jäädä niiden ulkopuolelle. Etsivä nuorisotyö auttaa mm. opiskelu- ja työpaikan etsimisessä, elämäntilanteen selvittelyssä, käytännönasioiden hoitamisessa, virastokäynneillä ja muissa arjen asioissa yksilöllisesti nuoren omien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Etsivä nuorisotyö järjestää viikoittain avointa matalan kynnyksen ryhmätoimintaa 15-29-vuotiaille nuorille eri teemoilla. Lisäksi etsivä osallistuu kutsunnanalaisten ikäluokkien Time out! Aikalisä! -toimintaan, jonka kohderyhmänä on erityisesti kutsuntatarkastuksissa palveluksen ulkopuolelle määrätyt miehet ja varusmies- tai siviilipalveluksen keskeyttävät miehet. Nuoret voivat olla itse yhteydessä etsivään nuorisotyöntekijään tai ohjautua asiakkaiksi yhteistyötahojen kautta. Myös huoltaja, ystävät tai lähipiiri voivat ottaa yhteyttä huolen herätessä nuoren elämäntilanteesta. Jos olet huolissasi kaveristasi, ota yhteyttä! Näin homma toimii: ota yhteyttä, sovitaan tapaaminen, kartoitetaan tilanne, ja suunnitellaan jatko yhdessä. Yhteyden saa monella eri tavalla: puhelimitse, tekstiviestillä, sähköpostilla, Facebookissa, Instagramissa tai käymällä paikan päällä. Voit ottaa myös yhteyttä nimettömästi etsivään nuorisotyöntekijään. Etsivänä nuorisotyöntekijä Utajärven kunnassa toimii Katja Holappa, katja.holappa@utajarvi.fi, puh. 050 564 4084 Facebook: Etsivä nuorisotyö Utajärvi Instagram: utajarvenetsiva Toimeenpanosta vastaava viranhaltija Reetta Tuovinen-Salo, reetta.tuovinen-salo@utajarvi.fi, puh. 044 3202 303