Varhaiskasvatuksen vuorohoito
Utajärven varhaiskasvatuksen vuorohoidon periaatteet
Päivitys 13.12.2024 / Varhaiskasvatuksen esihenkilö Sanna Valkonen
Vuorohoidon järjestämisen periaatteet tulee sopia, jotta voidaan taata lasten turvallisen ja laadukkaan hoidon järjestäminen epäsäännöllisinä aikoina. Lisäksi työvuorojen suunnittelu helpottuu, kun hoitoajat saadaan riittävän aikaisin ja pystytään varmistamaan henkilökunnan riittävyys kaikissa työvuoroissa.
Vuorohoitoon ei ole subjektiivista varhaiskasvatusoikeutta. Varhaiskasvatuslain (1.9.2018 13 §) mukaan vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arki- ja juhlapyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä tarpeen mukaisessa laajuudessa lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi (1.9.2018 13 §)
Lasten vuorohoidolla tarkoitetaan tässä klo 17 – 6.30 välisenä aikana sekä viikonloppuisin ja pyhinä järjestettävää lasten hoitoa.
Periaatteet:
- Utajärven kunta järjestää vuorohoitoa mahdollistamaan huoltajien säännöllistä vuorotyötä ja päätoimisen opiskelun lähiopiskelua. Lapsi voi olla hoidossa iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä silloin kun perheen molemmat huoltajat / huoltaja on työvuorossa sekä yövuoron jälkeen huoltajan nukkuma-ajan klo 16.00 asti. Ensimmäisenä yönä (useampi yövuoro peräkkäin) lapset voi tuoda 3-4 tuntia ennen työvuoron alkua vuorohoitoon, jos lapsille ei saa muuta hoitoa. (KH 27.09.2016 § 233)
- Kun lapselle haetaan vuorohoitoa, tulee lapsen vanhemman tai muun huoltajan luotettavalla tavalla osoittaa varhaiskasvatuksen järjestäjälle vuorohoidon tarve. Tällöin voidaan kertaluontoisesti pyytää nähtäväksi esimerkiksi työvuoroja tai mahdollisesti työnantajan lausuma vuorotyöstä. Jos on syytä epäillä, että oikeutta vuorohoitoon ei enää ole tai ei juuri kyseisenä päivänä ole, varhaiskasvatuksen järjestäjä voi pyytää selvitystä vuorohoidon tarpeesta. Vuorohoito järjestetään keskitetysti Huvikummun vuorohoitoryhmässä. Mikäli vuorohoidon tarve päättyy, on siitä ilmoitettava sekä Huvikumpuun, että varhaiskasvatuksen esihenkilölle; tarpeen vaatiessa lapsen ryhmä voi vaihtua, joko päiväkodin sisällä tai muihin yksiköihin.
- Vuorohoitoa järjestetään vain ennalta ilmoitettujen hoitoaikojen perusteella. Lapsen hoidontarve on ilmoitettava mahdollisimman pitkälle ajalle heti kun se on huoltajien tiedossa.
Hoidontarve on ilmoitettava vähintään kahdeksi viikoksi kerrallaan. Ilmoituspäivä on pääsääntöisesti joka toinen perjantai klo 07.00 mennessä, tästä poikkeavat ilmoituspäivät on lähetetty huoltajille.
Hoitoajat ja hoitoaikojen muutokset on ilmoitettava aina kirjallisesti. Hoitoajat ilmoitetaan Wilman kautta hoitoaika-puhelinsovelluksella. Lapsen hoitoaika vuorohoidossa muodostuu perheen aikuisten yhteen sovitettujen työ- tai opiskeluaikojen pohjalta.
Jos ilmoitettuun hoitoaikaan tulee muutos tai se vaihtuu vapaapäiväksi, tulee asiasta tiedottaa hoitopaikkaan mahdollisimman nopeasti. Henkilöstöresursoinnin vuoksi ilta- yö- ja viikonloppuhoidon peruuntumiset on ilmoitettava välittömästi päiväkotiin. Toivottavaa olisi, että muutoksista kerrottaisiin jo edeltävänä päivänä, viimeistään kuitenkin hoitopäivän aamuna. (Sivistysvaliokunta 04.06.2018 § 23, Kunnanhallitus 26.06.2018 § 169)
Lapsen edun mukaista on, että lapsen päiväkodin vuorohoitoryhmässä olevan lapsen hoitoaika ei muodostu liian pitkäksi. Kuten muussakin päivähoidossa, suositus lapsen hoitopäivän pituudesta on varhaiskasvatuslain mukaisesti korkeintaan 10 tuntia. Huoltajan vapaa/lomapäivät ovat myös lapsen edun mukaisia vapaa/lomapäiviä. Huoltajan vapaapäivinä, lomapäivinä ja sairauslomalla ei tarjota vuorohoitoa.
- Varhaiskasvatuksen aloittamisvaiheessa on tärkeää, että huoltaja saa tietoa päiväkotiryhmän toiminnasta. Tästä syystä järjestään jokaiselle huoltajalle tapaaminen, jossa varhaiskasvatuksen opettaja tai lastenhoitaja käy huoltajien kanssa läpi vuorohoidon periaatteita, sekä antaa huoltajille kirjallisena tämän vuorohoidon linjauksen asiakirjan. Samalla saadaan tietoa lapsesta ja hänen tottumuksistaan. Tärkeää on myös, että perheet voivat kertoa odotuksistaan, toiveistaan ja mieltä askarruttavista asioista hoitosuhteen alkaessa. Tämän tapaamisen jälkeen perheen lapset/ lapsi tulevat huoltajan kanssa tutustumaan uuteen hoitopaikkaansa.
- Varhaiskasvatuksessa oleville lapsille laaditaan lapsen henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma (VASU) yhdessä huoltajien kanssa. Lisäksi tarjolla on Lapset puheeksi –keskustelu.
- Varhaiskasvatuslain mukaisesti yhtä päiväkodin kasvatusvastuullista työntekijää kohti voi olla neljä kokopäiväistä alle kolmevuotiasta lasta tai seitsemän yli kolmevuotiasta lasta. Jotta voidaan varmistaa, että lasten hoitojärjestelyt ovat aina mahdollisimman turvallisia, riittävä määrä työntekijöitä on oltava paikalla. Mikäli vuorohoidontarpeessa tulee äkillinen muutos ennalta ilmoitettuun hoitoaikaan, esim. huoltajan työvuoron muuttumisesta johtuen, täytyy huoltajien olla yhteydessä varhaiskasvatuksen esihenkilöön, jotta hän voi varautua muutokseen varmistamalla riittävän henkilöstöresurssin Huvikummun ryhmään.
Keisarintien päiväkoti
Päiväkodin tilat on suunniteltu valoisiksi, turvallisiksi ja pienryhmätoiminnan mahdollistaviksi. Talossa on oma liikuntasali ja monipuolisesti liikuntavälineitä, sali on käytössä päivittäin. Salissa on videotykki ja monipuoliset musiikin ja muun median toistolaitteet. Verstaassa lasten on hyvä tehdä naulaus-, ruuvaus-, liimaus-, maalaus- yms. töitä asianmukaisilla työkaluilla. Kotikeittiössä lapset voivat leipoa ja tilaa käytetään myös mediakasvatukseen; siellä sijaitsee päiväkodin yhteinen älytaulu, ryhmillä on käytössä myös iPad laitteita. Päiväkodissa on jakelukeittiö, jossa voi tarvittaessa myös valmistaa ruokaa. Päiväkodin piha on suuri ja siellä paljon kiinteitä leikkivälineitä, iso asvaltoitu alue pyörillä ajeluun ja kiinteä maamäki talvisin mäen laskuun ja kesäisin kiipeilyyn.
Koiramäen ryhmä 1-2 -vuotiaille, Vaahteramäen ryhmä 2-3 -vuotiaille sekä Kissankulman ja Tassulan 3-6 -vuotiaiden ryhmät. Huvikummun vuorohoitoryhmässä lapset ovat 1-6-vuotiaita. Esiopetus on järjestetty koululla. Esiopetusikäisille toimii päiväkodissa esiopetusta täydentävä varhaiskasvatusryhmä ennen ja jälkeen esiopetuksen. Kissankulman ja Tassulan ryhmät sijaitsevat erillisrakennuksessa Hyvinvointitalon yhteydessä, käyntiosoite on Kirkkokatu 32.
Varhaiskasvatuksen esihenkilön toimisto sijaitsee Utajärven Keisarintien päiväkodissa päiväkotiryhmien lisäksi. Varhaiskasvatuksen esihenkilön toimistossa voi asioida kaikkeen varhaiskasvatukseen, yksityisen hoidontukeen yms. liittyvissä asioissa.
Käyntiosoite:
Kirkkotie 36
91600 UTAJÄRVI
Postiosoite:
PL 18
91601 UTAJÄRVI
Puhelin:
Varhaiskasvatuksen esihenkilö
+358505213748
Päiväkotiryhmä Vaahteramäki
+358503826754
Päiväkotiryhmä Huvikumpu
+358503063237
Päiväkotiryhmä Kissankulma
+358503826236
Päiväkotiryhmä Koiramäki
+358503827220
Keittiö
+358504441193
Päiväkotiryhmä Tassula
+358406307160
Päiväkotiryhmä esiopetusta täydentävä ryhmä
+358406173406
Sähköposti:
sanna.valkonen@utajarvi.fi
kissankulma@utajarvi.fi
vaahteramaki@utajarvi.fi
koiramaki@utajarvi.fi
huvikumpu@utajarvi.fi
varhaiskasvatus@utajarvi.fi
tassula@utajarvi.fi